U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Het overkomt de beste stuurlui… Zelfs met de perfecte voorbereiding en navigatie kan je met je plezierboot stranden op een zandbank, rots, strand of andere bodem. Aangenaam is anders, maar door het hoofd koel te houden en dit 5-stappenplan te volgen, heb je zo weer de wind in je haren – zonder al te grote kosten en gevolgen.

1. Evalueer de situatie van je gestrande boot

Je bent aan de grond gelopen met je boot. Probeer paniekvoetbal te vermijden en neem eerst en vooral de tijd om de situatie te doorgronden. (Gebruik eventueel je reddingssloep om helemaal rond je boot te navigeren en) stel jezelf deze vragen:

  • Waar ben ik? Waar exact is er opnieuw dieper water?
  • Zijn er getijden? Is het eb of vloed?
  • Is de situatie kritiek, dreigt er acuut gevaar?
  • Zijn er gewonden aan boord?
  • Is er een lek?

Is het antwoord op de laatste drie vragen positief? Sla dan stap 2 over en schakel meteen hulp in.

2. Probeer er zelf uit te geraken

In het beste geval heb je geen externe hulp nodig om uit je benarde situatie te ontsnappen. Bij een lek in je boot of gewonde bemanningsleden, bel je altijd de sleep- en hulpdiensten. In alle andere gevallen, kan je zelf een aantal maatregelen nemen:

  • Schakel je motor niet in voor je weer drijft of je zeker bent dat je schroef en roer niet beschadigd kan raken. Zowel terug naar achteren manoeuvreren als vooruit proberen varen, over de hindernis heen, maakt de situatie meestal erger. Bovendien kunnen modder en wier de schroeven aantasten wanneer je de motor activeert.
  • Verplaats het zwaarste gewicht en bemanning naar de overkant van de impact. Nog beter is het om zoveel mogelijk gewicht te verliezen. Je kan bijvoorbeeld watertanks ledigen of zwaar materiaal naar je reddingssloep verplaatsen.
  • Met een zeilboot kan je, indien de windrichting goed zit, een zeil hijsen die je helling zal bezorgen en zo de kiel van de bodem lichten.
  • Als je geluk hebt, hoef je enkel te wachten op het opkomende tij. Je wacht gewoon tot het water weer diep genoeg is om de motor te activeren. Let wel op! Leg je boot tijdens het wachten vast met een anker om te vermijden dat die nog meer vast komt te zitten.
  • Denk je dat je licht genoeg bent en dat je weer drijft of de schroeven vrij zijn? Zet je dan, bij kleine of lichte bootjes eerst af tegen de bodem met een roeispaan of bootshaak. Komt er voldoende beweging in je boot, dan kan je opnieuw de motor inschakelen.

3. Schakel hulp in

Zijn er gewonden aan boord? Is er een lek in je boot? Is je vaartuig op een andere manier beschadigd? Schakel dan meteen hulp in. Contacteer via je boordradio de sleep- en/of hulpdiensten.

In het geval van een lek haal je zo mogelijk tijdens het wachten iedereen van boord. Zet je boot vast met een anker en schakel indien nodig een pomp in om zinken te voorkomen.

Het kan ook zijn dat er geen noemenswaardige schade is, maar dat je toch onherroepelijk vastzit. Probeer in dat geval niet nodeloos zelf uit de nesten te geraken, maar schakel externe hulp in.

TIP (van Tim): Pechverhelping en sleepdiensten kunnen erg duur zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden en je locatie. Het loont soms om met omringende schepen te onderhandelen om je te komen slepen. Betaal de bemanning ervan voor hun gemaakte kosten of geef ze een fles goeie wijn als bedanking.

4. Bootverzekering

In België en Frankrijk kan je soms nog aangenaam verrast worden, maar in Nederland en sommige landen aan de Middellandse Zee, betaal je soms wel € 1000 per uur voor een sleepdienst.

Door een goede bootverzekering worden hulp, lichting, sleepdienst en berging meestal wel gedekt. Toch moet elke sleepactie gerechtvaardigd zijn. Lees dus goed de voorwaarden na, en vermijd onnodige kosten. Een bootverzekering kan je niet beschouwen als een pechverhelpingsdienst.

5. Beter voorkomen dan genezen

Van zodra je met je boot de grond raakt, kan het op een paar minuten goed misgaan voor boot en bemanning. Zelfs ervaren schippers komen totaal onverwachte omstandigheden tegen. Toch is het mogelijk om ongelukken te vermijden dankzij een goede voorbereiding.

  • Doe je huiswerk, en plan nauwkeurig de navigatie van je trip.
  • Onderhoud nauwgezet al je materiaal.
  • Vraag een geoefende bemanning aan boord bij het betreden van ongekende wateren.

6. Genezen of herstellen

Laat uw schip zeker nakijken door een deskundige na een gronding, er kan schade zijn aan de kiel, romp kielbevestiging, de romp, roer en roeras, schroef en schroefas, motoruitlijning, enz.

Is er geen schade, dan kan u met een gerust hart verder genieten van uw vaarseizoen, indien wel: Meldt uw schade aan uw makelaar via dit formulier. U wordt dan spoedig professioneel bijgestaan door een maritiem schade expert of doorverwezen naar een erkend schadeherstelnetwerk.

Bekijk zeker onze bootverzekeringen voor je vertrekt of ontdek wat je moet doen in geval van nood. Goede reis!

Contacteer ons

Let op, velden met een * zijn verplicht in te vullen!